Anđelić Lazar (1928-1992)

Antonović Momčilo Moma (1938-2019)

Rođen u Kruševcu. Akademiju Likovnih umetnosti završava u klasi Nedeljka Gvozdenovića. Član ULUS-a. Bio je profesor i dekan Fakulteta likovnih umetnosti.

Aralica Stojan (1883-1980)

Prve pouke iz slikartva dobio u Minhenu.U Zagrebu otvara privatnu skolu slikarstva.Deo zivota  proveo je u Rimu,Parizu I Stokholmu a jedno vreme je u selu Brestac bio ucitelj.Njegov opus cini preko 1.500 dela.Njegov rad moze se podeliti na minhensku,parisku,zagrebacki I beogradski fazu.U prvoj fazi radi portrete I aktove,u Parizu su mu najcesci motivi pejzazi I mrtva priroda.U zagrebackoj fazi slikao je vlastiti dozivljaj predela sa Jadrana.To je najuspesnije doba njegovog stvaralastva, sa slikama punim topline,svetlosti I intenzivne boje.Bio je clan SANU ,JAZU,ULUSa.Bio je I clan umetnickih grupa Oblik,Dvanaestorica I Sestorica.Slikarski stil mu je u duhu postimpresionizma I lirske apstrakcije.Njegova dela puna su optimizma,vedrine I istancanog osecaja za boju.

Babić Miloš (1904-1968)

Slikar i grafički dizajner. Babićeva dela iz primenjene umetnosti smatraju se vrednim ostvarenjima međuratnog beogradskog grafičkog dizajna.

Bradić Kosta (1927-2014)

Akademiju likovnih umetnosti zavrsava u klasi Nedeljka Gvozdenovica.Slikarstvo je usavrsavao u Rimu I Parizu.Bio je isatknuti predstavnik Mediale.

Belozanski Stanislav Staša (1900-1992)

Slikar, scenograf i kostimograf. Zavrsio je umetničku školu u Beogradu 1925. godine. Bio je član likovnoumetnickog društva Zograf.

Bešević Nikola (1892-1970)

Ucio je slikarstvo u Zagrebu I Umetnickoj skoli u Beogradu,nakon toga skolovanje je nastavio u Rimu. U Beograd se vraca 1924. godine I zapocinje pedagoski rad u Umetnickoj skoli.

Cvetković Aleksandar Cvele ( 1947)

Rodjen u Aleksincu a Akademiju likovnih umetnosti zavrsio u Beogradu I postdiplomske studije zavrsio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovica.Kroz svoja dela prikazivao je problem prostora,nebesko prostranstvo,oblake,kamenje,tankere.Bavi se I muzikom.

Čelebonovic Marko (1902-1986)

Srednju skolu zavrsava u Atini I Svajcarskoj ,studije ekonomije u Oksfordu a prava diplomira na Sorboni.Prva namera mu je bila da se posveti vajarstvu ali je od 1923.godine poceo da slika.Pre Drugog svetskog rata ziveo je u Sen Tropeu.U periodu od 1948-1960 bio je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.Odmah o penzionisanju 1959.godine vratio se u Sen Trope gde je ostao do kraja zivota.Bio je clan SANU I nosilac najznacajnijih odlikovanja koje dodeljuju Jugoslavija,Francuska I Amerika za zasluge u ratu I miru.Jedan od istaknutih predstavnika intimistickog slikarstva(lirski kolorizam). Slikao je portrete,mrtve prirode I figure u enterijeru.

Dunjic Vladimir (1957- )

Rodjen je u Cacku.Fakultet likovnih umetnosti zavrsio u klasi Mladena Srbinovica.Clan ULUS-a.

Đurić Stojan (1962- )

Rodjen u Velikoj Plani.Nakon zavrsetka Fakulteta likovnih umetnosti a magistraturu kod Momcila Antonovica.Clan ULUS-a.

Graovac Nikola (1907-2000)

Jedan od najvecih predstavnika koloritickog ekpresionizma.Rodjen u Lici.Ucio slikarstvo od Jovana Bijelica.Izlagao sa grupom Oblik I Desetoro.Bio je izuzetno plodan slikar, opus mu broji oko 10.000 slika.

Golubović Miloš (1888-1961)

Slikar,rodom iz Kragujevca prvo je ucio slikarstvo od Rista Vukanovica I Marka Murata u Umetnickoj skoli.Nakon toga putuje u Bec,Budimpestu,Minhen I Lozanu.Umetnicko skolovanje nastavlja u Pragu.Prvu samostalnu izlozbu otvara u Beogradu 1912. godine a zatim odlazi ponovo u Lozanu gde se izdrzava slikanjem portreta I kuvanjem.Posle boravka u Parizu radio je kao profesor u vise skola u Beogradu.Bio je jedan od osnivaca ULUSa,clan grupe Medulic I Lada.Kao mlad slikar polaziste je pronasao u impresionizmu a kao ratni slikar priblizio se realizmu.Izmedju dva rata prepustio se simbolistickoj poetici a kasnije manirizmu.

Hakman Kosta (1899-1961)

Rodjen u Bosanskoj Krupi. Skolovao se u Pragu ( kod Vlaha Bukovca), Becu, Krakovu. Trecu deceniju dvadesetog veka je proveo u Parizu, u tom periodu slika pariske ulice I mrtve prirode, I afirmise se kao slikar neoimpresionizma na granici sa ekspresionizmom. Po povratku u Beograd bavio se pedagoskim radom.Ponovo boravi u Parizu 1937. godine gde dobija zlatnu medalju na Svetskoj izlozbi. Bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umetnosti. Njegov rad pripada neoimpresionizmu na granici sa ekspresionizmom.Umire u Opatiji.

Ilić Boža (1919-1993)

Bio je slikar socijalistickog realizma.Rodjen je u selu kod Prokuplja.Zavrsio je Akademiju likovnih umetnosti u klasi slikara Mila Milunovica.U detinjstvu je ostao bez sluha.Clan ULUS-a.Nakon uradjenog Titovog portreta koji je okarakterisan kao preozbiljan,Boza biva marginalizovan I gotovo zaboravljen I da bi preziveo pravio je violine koje je prodavao.

Ivakin Anatolij (1950- )

Ruski slikar koji zivi I radi u Beogradu.

Janković Jale Ljubodrag (1932)

Rodjen u Pirotu. Nakon srednje skole za primenjenu umetnost diplomira na Akademiji primenjenih umetnosti u klasi profesora Vinka Grdana. Bavio se raznim disciplinama iz oblasti primenjene umetnosti I kao ilustrator saradjivao sa vise izdavackih kuca.Najcesce teme u njegovim radovima su prenaglasena zenska figura I mrtva priroda. Clan ULUPUDUS-a I ULUPUS-a.

Jeremić Aleksandar Cibe (1925-2008)

Slikarstvo ucio kod Mladena Josica,Ivana Tabakovica,Marka Celebonovica a Akademiju je zavrsio u Beogradu.Poznat po ciklusima primorskih gradova I muzicara.

Jovanović Danica (1886-1914)

Slikarka koja je pripadala generaciji srpskih modernista.Nakon zavrsetka umetnicko-zanatske skole u Beogradu,skolovanje nastavlja u Minhenu na Zenskoj slikarskoj akademiji.Njen zivot je prekinut streljanjem na pocetku Prvog svetskog rata.

Josić Mladen (1897-1972)

Istaknuti slikar koji je slikarstvo ucio u Kraljevskoj umetnickoj skoli u Beogradu.Pocetak Josicevog likovnog izrazavanja obelizili su slikar Pol Sezan I kubizam a kasnije realizam.Nakon usavrsavanja u Francuskoj otvorio je svoju skolu slikanja 1937. godine.Pocetkom 50-ih napusta Srbiju I odlazi u Pariz gde je I preminuo.

Kolesnikov Stepan Fjodorovič (1879-1955)

Zavrsio umetnicku skolu u Odesi, a nakon toga Carsku akademiju umetnosti u Petrogradu.Na izlozbi u Minhenu njegova slika Prolece dobila je Veliku zlatnu medalju I klase.Bio je clan pariskog umetnickog drustva “Leonardo da Vinci”.Glavni motivi na njegov slikama su pejzazi iz juzne Rusije,budjenje proleca,otapanje snega I seoski zivot. U Beograd dolazi 1920. godine kao oformljen umetnik koji je radio portrete po porudzbini I bio profesor u Rusko-srpskoj gimnaziji I profesor na Akademiji likovnih umetnosti.Jedno od njegovih monumentalnih dela je oslikavanje plafona u zgradi Narodnog pozorista koje je nakon bombardovanja ostecen a kasnije I potpuno uklonjeno.Poslednjih dvanaest godina zivota bio je tesko bolestan od Parkinsonove bolesti.Sahranjen u Beogradu.

Križanić Liza (1905-1982)

Rodjena kao Draginja Maric, Liza je vec 1924. godine otisla u Pariz.Zivela je sa Desankom Maksimovic I tamo je pohadjala Visoku skolu lepih umetnosti koju nije zavrsila.Nakon udaje za Pjera Krizanica seli se u Beograd.Diplomirala je na Filozofskom fakultetu.Kao jednu od najlepsih zena tog vremena,mnogima je pozirala I zna se za 35 njenih portreta.Kratko je posecivala kurs crtanja kod Petra Dobrovica a usavrsavala se u Londonu,Rimu I Bukurestu.Tokom rata je ostala bez mnogo slika.Od Pjera Krizanica se razvodi 1951. godine.Pripadala je tokovima poetskog realizma i intimizma, katkad prožetim duhom kolorističkog ekspresionizma.

Krstić Čedomir Čeda (1923-1988)

Slikar iz Pirota koji je slikarstvo studirao na Likovnoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovica a posle diplomiranja radio je u radnionici Djordja Andrejevica Kuna.Jedno vreme se bavio pedagoskim poslom u Srednjoj skoli za primenjenu umetnost u Nisu.Nakon toga je bio profesor na Fakultetu likovnih umetnosti.

Lainović Cvetko (1931-2006)

Rodjen je u Podgorici gde je zavrsio osnovnu I srednju skolu. Slikarstvo je studirao u Ljubljani I Zagrebu, a 1974. je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti. Bio je poznat kao slikar belog prostranstva i kao crtač krhkih crnih linijskih tvorevina, a pred kraj njegovog opusa se primecuje umetnikova potreba za bojom. Takodje se u slikama-crtežima Cvetka Lainovića pojavljuju univerzalne sakralne teme (Hrist, Bogorodica sa detetom) i motivi crkvene arhitekture.

Milosavljević Predrag Peđa (1908-1987)

Bio je slikar, pravnik, diplomata, dramski pisac, dramaturg i član SANU. Jedan od najznačajnijih predstavnika initimizma, poetskog realizma i umerenog ekspresionizma. Zavrsio je pravni fakultet, a uporedo sa studijama je ucio slikarstvo u ateljeu Jovana Bjelica. Nakon zavrsenih studija pocinje da radi u Ministarstvu spoljnih poslova, zbog cega od 1936. pocinje da zivi u Parizu kao sluzbenik nase ambasade. Po povratku u zemlju 1967. prelazi na rad u Komitet za kulturu i umetnost FNRJ, a 1950. godine napušta državnu službu i posvećuje se isključivo slikarstvu.Slikao je fasade, krovove, arhitekturu Beograda i Dubrovnika, predele, enterijere, figure, aktove, životinje i mitološka bića.

Miljuš Branko (1936-2012)

Bio je graficar I slikar. Slikarski odsek je zavrsio na Akademiji likovnih umetnosti u klasi Nedeljka Gvozdenovica.Specijalizovao je grafiku u Parizu.Bio je redovni profesor na Fakultetu likovih umetnosti u Beogradu,Akademiji lepih umetnosti u Beogradu I Akademiji umetnosti u Banjaluci.

Mikonjić Dušan (1940- )

Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1964. godine.Clan ULUS-a. Njegovi pejzaži sa identifikacionim simbolima Beograda, zajedno sa motivima Save i Dunava, idiom su njegove poetike.

Milunović Milo (1897-1967)

Rodjen na Cetinju a umetnost je ucio u Firenci I Parizu.Bio je jedan od prvih profesora na Akademiji likovnih umetnosti a kasnije na Cetinju sa Petrom Lubardom osniva Umjetnicku skolu u kojoj je bio I predavac.Glavno obelezje njegovog slikarstva je precizna kompozicija I prefinjen kolorit.Ceo njegov opus obelezilo je figurativno slikarstvo.Bio je clan grupa “Dvanaestorica” I “Samostalni”.

Mojović Dragan (1942-2001)

Diplomirao na Tehnoloskom fakultetu a jedno vreme je studirao I filozofiju.Slikarstvo je ucio u slikarskoj skoli u Sumatovackoj ulici.Uza specijalnost mu je,po njegovim recima, istrazivanje sredista.Osim izlozbi priredio je I nekoliko multimedijalnih dogadjaja.

Mraz Franjo (1910-1981)

Jedan od zacetnika hrvatske naivne umetnosti.Sa Ivanom Generalicem je izlagao kao gost na izlozbi grupe Zemlja a u tom razdoblju nastaju I njegova najveca ostvarenja.Posle rata se priklonio socijalizmu I napustio klasican manir hlebinske skole.

Nastic Zoran (1948- )

Rodjen u Nisu. Slikarstvo je zavrsio na Akademiji Slade u Londonu.Clan je ULUS-a, I ULUPUDS-a. Pored slikarstva bavi se I likovnom kritikom I ilustracijama. Njegovo slikarstvo karakterise koriscenje akrilik-vinilskih boja koje koristi od 60-tih, kada je na nasim prostorima bilo gotovo nepoznato. Zivi I radi u Beogradu.

Neškovic Predrag Pedja (1938)

Rodjen u naselju Bijela, u Herceg Novom.Akademiju primenjenih umetnosti zavrsio je u Beogradu u klasi profesora Mihila S. Petrova.Stipio je na umetnicku scenu pocetkom 60-ih godina kada je u njegovom radu bilo elemenata pop-arta i poetske fantastike.Tokom sedamdesetih godina menja stilsku likovnot prema lirizmu dok se osamdesetih godina krece ka pravcu postmoderne paradigme.U najnovijim radovima pokazuje ironiju i podmeh prema svetu koji neguje bezvredne industrijske proizvode koji treba da zamene umetnicko stvaralastvo.U Pragu pohadja graficki odsek Akademije za likovnu umetnost.

Omcikus Petar (1926- )

Rodjen je u Susaku kod Rijeke.Skolovao se na Akademiji likovnih umetnosti kod profesora Ivana Tabakovica. Napusta studije sa suprugom slikarkom Kosom Boksan I odlazi u Zadar, gde postaje jedan od osnivaca Zadarske grupe. Nakon kraceg boravka prikljucuje se grupi Jedanaestorica.U ovom periodu njegovo stvaralastvo prelazi iz socijalistickog realizma u poetsku figuraciju.U Pariz odlazi 1952. godine I od tada se primecuje pravi napredak u njegovom stvaralastvu. U ovom periodu traga za slobodnim, individualnim stilom koji prerasta u geometrizovanu apstrakciju. U kasnijim periodima se odlucuje za portrete I crteze Beograda.

Pacov Stojan (1934-2015)

Rodjen u Strumici, Makedonija. Diplomske I post-diplomske studije zavrsio je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovica. U njegovom stvaralastvu mozemo primetiti teme kao sto su: manastiri, gradski motivi, pejsazi, mrtva priroda, cvece, aktovi, ikone I portreti. Bio je clan ULUS-a I profesor likovnog vaspitanja u Zemunu.

Popović Mića (1923-1996)

Rodjen u Loznici. Bio je slikar, likovni kriticar, pisac I filmski reziser. Skolovao se na Akademiji likovnih umetosti u Beogradu u klasi profesora Ivana Tabakovica. Napusta Akademiju I prikljucuje se Zadarskoj grupi. Ozenio se Verom Bozickovic,I tokom 50-tih u vise navrata putuju u Pariz gde se upoznaje sa umetnoscu bez forme tzv. ”enformel”. Posle slikarske enformel faze koja je trajala od 1959-1969 nastupilo je slikarstvo prizora 1969-1979te godine.

Popović Ljubomir Ljuba (1934-2016)

Rodjen u Tuzli.Zavrsio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu.Od 1963. godine zivi I radi u Parizu.Bio je jedan od clanova grupe Mediala.U Valjevu, gde je zavrsio osnovnu skolu I gimnaziju,osnovao je Modernu galeriju 1985. godine.Pominjan je kao pripadnik nadrealistickog,fantasticnog ili metafizickog slikarstva.Za balerinu,glumicu I spisateljicu Jelenu Tinsku kazu da je bila njegova muza I decenijska velika ljubav i ako je imao dva braka.

Petrović Zoran (1921-1996)

Akademiju za likovne umetnosti zavrsava u Beogradu 1948. godine a nakon toga I specijalni tecaj u klasi profesora Djordja Andrejevica Kuna.Bio je clan grupe “Samostalni” I jedan od osnivaca “Decembarske grupe”.Bavio se 70-ih skulpturom po principu varenog I livenog gvozdja.Pored slikarstva I vajarstva bavio se I literaturom(napisao je sedam dramskih tekstova I dve knjige proze).Bio je redovni profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu.

Radović Ivan (1894-1973)

Zavrsio je Uciteljsku skolu u Somboru a slikarstvo na Akademiji u Budimpesti.Radi studija umetnosti Minhen,Prag I Veneciju a boravio je u Parizu I Pragu ( smatra se da ga je boravak u Pragu priblizio klasicnoj koncepciji kubizma).U Beograd se doselio 1927. godine.Jedno vreme je bio profesor umetnicke skole u Beogradu.Pripadao je grupama “Slobodni”,”Oblik”,”Sestorica”.Clan ULUS-a.Bio je prvak Jugoslavije u Tenisu.Prosao je kroz vise razlicitih likovnih faza:kubokonstruktivizam,neoklasicizam,apstrakcija,naivizam,intimizam,poetski realizam.Glavna tema Radovicevog slikarstva je vodjvodjansko selo zbog sudbinske ljubavi prema rodnom kraju.

Ramujkic Kemal Kemo (1947- )

Rodjen je u Podgorici.Srednju umetnicku skolu zavrsio je u Herceg Novom a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu.Radi kao profesor slikanja I crtanja na Drzavnom univerzitetu u Novom Pazaru.Stvara u ateljeu na Adi Ciganliji vec 30 godina.Nikada u svoje slike ne unosi ljudske figure.Njegova omiljena slikarska tema je crnogorska stara kuca od kamena.

Rogić Miodrag ( 1932- )

Slikar I graficar, rodjen u Beogradu, gde je I zavrsio Akademiju za likovne umetnosti. Jedno vreme je radio kao profesor grafike. Clan je ULUS-a. Zivi I stvara u Beogradu, u statusu samostalnog umetnika.

Slepcevic Dejan ( 1958- )

Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Clan je ULUS-a I aktivni izlagac u zemlji I inostranstvu. Na svojim slikama prikazuje pejsaze, mrtve prirode, cvece, zenku figuru, konje. Najprepoznatljivi je po motivima Beograda. Kolorit je snazan, a nanosi boja slojeviti. Kod slikanja zenskih figura I akta, kolorit je dosta umereniji I nezniji po intenzitetu boja. Zivi I stvara u Beogradu.

Sokić Ljubica (1914-2009)

Rodjena u Bitolju(Makedonija), bila je slikarka I akademik SANU. Gimnaziju je pohadjala u Beogradu,gde joj je profesor crtanja bila Zora Petrovic a kasnije upisuje Kraljevsku umetnicku skolu.Slikanju su je ucili Beta Vukanovic,Ljuba Ivanovic,Jovan Bjelic I Ivan Radovic.Radila je I izlagala u Parizu.Jedan je od osnivaca umetnicke grupe “ Desetoro ”. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Njeno slikarstvo se opisuje kao intimisticko. U pocetku je slikala mrtve prirode, pejzaze, figure I portrete. Kasnije je tezila ka uproscavanju formi, geometrizaciji I umerenoj apstrakciji.

Soretić Feđa (1930- )

Rodjen u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovica. Clan je ULUS-a, a bio je profesor likovnog obrazovanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Seli se u SAD, gde I sada zivi, na Floridi. Siroj javnosti je pre svega poznat po nastavku velike tradicije vojvodjanskih pejzazista Sumanovica, Konjovica, Radovica, koje je radio ekspresivnim potezima I jakim koloritom.

Stanković Branko Lale (1915-1989)

Rodjen u selu Bresnica kod Cacka, a odrastao u Sapcu.Slikarstvo je ucio u Umetnickoj skoli u  Beogradu kod Bete Vukanovic,Ljube Ivanovica i Dragog Stojanovica,a potom se usavrsavao se na slikarskom tecaju kod Ivana Radovica I Nikole Besevica.Vajarstvo je ucio kod Simeona Roksandica. Slikao je pejzaze , enterijere I mrtvu prirodu. Takodje I primorske gradove Amerike I Evrope. Poznat je I njegov ciklus slika uradjenih u vreme izgradnje prve hidrocentrale na Dunavu. Bio je clan ULUS-a.

Stanojevic Veljko (1892-1967)

Potomak poznatih srpskih porodica koje su dale istaknute istorijske licnosti.Rodjen u Beogradu, gde je I pohadjao Umetnicko-zanatsku skolu, kod Ljubomira Ivanovica I Marka Murata. Nakon toga deset godina je ziveo u Parizu.Bio je jedan od osnivaca grupe “Oblik”. Jedan od umetnika koji je ucestvovao u izgradjivanju modernog izraza u srpskom slikarstvu.Nastojao je da polazeci od dostignuza Sezana I polednjih kubista kroz dobro shvaceni modernizam dostigne cistotu velikih klasika.Kasniji njegovi radovi preorjentisani u na koloristicki ekspresionizam.

Stojkov Sava (1925-2014)

Slikar iz Sombora koji je jedan od najpoznatijih slikara naivne umetnosti.Nagradjen na bijenalu u Milanu,nagrade je dobio I u Pragu ,Veroni,San Remu.Pored panonskih ravnica izuzetno je radio I portrete.Ostavio je iza sebe opus od preko 40.000 slika.

Stojsavljević Živko (1900-1978)

Rodjen u Benkovcu, Austrougarska. Skolovao se u Zadru, Firenci , Rimu. U Beogradu zivi od 1931. godine.Sa kracim prekidima radio je kao profesor crtanja u razlicitim beogradskim onovnim I srednjim skolama.Oslikavao je enterijere javnih zgrada u Rimu.Njegovo stvaralastvo proslo je kroz nekoliko faza. ‘’Dalmatinska’’u kojoj slika folklorne I istorijske teme u nacionalno-romanticarskom duhu. Kada se preselio u Beograd pocinje “Beogradska” faza, slikajuci prevashodno primorske teme u duhu intimizma I poetskog realizma. Posle Drugog svetskog rata, u njegovom slikarstvu se oseca promena kolorita, u ovom periodu dominantni su zelenoplavi tonovi. Spontani I naglaseni potezi cetkice, paleta jarkih I toplih boja , karakteristicne su za njegovu poslednju “koloristicku” fazu. Bio je clan umetnickog drustva Lada.

Šerban Milenko (1907-1979)

Rodjen u Cerevicu. Studirao je slikarstvo na Akademiji Kolarosi I kod Andea Lota u Parizu. Po povratku u Srbiju, zivi u Novom Sadu, gde radi kao profesor crtanja I scenograf u Srpskom Narodnom pozoristu. Posle Drugog svetskog rata radio je kao kustos I upravnik Muzeja Matice srpske u Novom Sadu. Potom prelazi u Beograd, gde radi kao scenograf u Jugoslovenskom dramskom pozoristu, a kasnije kao profesor na Akademiji primenjenih umetnosti. Njegovi omiljeni motivi su mrtva priroda I enterijer, u kasnijem opusu susrecemo pejzaze I brojne portrete. Stvarao je u stilu koloristickog eksresionizma, a kasniji opus mozemo svrstati u intimisticko slikarstvo. Bio je clan grupe “Oblik” I “Sestorica”.

Šobajić Miloš (1945- )

Rodjen u Beogradu. Zavrsio je Akademiju Likovnih umetnosto, potom se seli u Pariz. Od 2005. predaje na Luksun Akademiji lepih umetnosti u Senjangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umetnost I dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu.

Šuput Bogdan (1914-1942)

Rodjen u Sisku, u Hrvatskoj.U Kraljevskoj umetnickoj skoli u Beogradu profesori su mu bili Beta Vukanovic,Dragoslav Stojanovic,Simeon Roksandic ,Ljuba Ivanovic i Nikola Besevic.Smatrali su ga najdarovitijim ucenikom.Matica srpska ga je poslala na Parisku medjunarodnu izlozbu kao mladog talentovanog umetnika gde se odusevio koloritom I uljanim bojama.Objavljivao je grafike I karikature u razlicitim listovima.Pohadjao je Akademski tecaj na Umetnickoj skoli u Beogradu s kog se ispisuje da bi otisao na slikarsko usavrsavanje.Iz Pariza se vraca u Novi Sad I postaje clan grupe Desetorica.U duhu intimisticke poetike pariske skole slikao je predele,gradske pejzaze,enterijere,portrete a kroz grafiku se priblizio socijalnoj umetnosti.Streljan je sa majkom I tetkom 1942. godine.

Trkulja Radislav Rasa (1938-2016)

Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi kod profesora Djordja Andrejevica Kuna.Postdiplomske studije zavrsio u Zagrebu.Clan ULUS-a.Clan Srpskog umetnickog drustva Lada.Od 1993. do 2000. godine bio je direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Tabakovic Ivan ( 1898-1977)

Skolovao se u Budimpesti,  zatim u Zagrebu, u klasi Ljube Babica.Nakon toga odlazi u Minhen gde istovremeno pohadja Akademiju I privatnu skolu.Nakon povratka u Zagreb zavrsava Akademiju a sledece godine odlazi u Pariz.Jedan je od osnivaca grupe Zemlja.Bio je profesor Akademije  primenjenih umetnosti u Beogradu I clan SANU.Njegovi studenti bili su pokretaci Zadarske grupe.Dobio je “Gran pri” za slikarstvo u Parizu I zlatnu medalju na izlozbi keramike u Pragu.Njegovo slikarstvo imalo je tri faze. U “Zagrebackoj” kompozicije su mu posvecene ljudima, u kojima se oseca blaga geometrizacija likova. U drugoj fazi slika intimisticke prizore, dok u trecoj eksperimentise, od pop-arta do slikarstva sa metafizickim prizvucima.

Tihi Oliver (1943-1996)

Rodom iz Bosanskog Grahova. Pravo ime mu je bilo Boris Djukic.Veci deo zivota je proveo u Italiji, diplomirao je slikarstvo u Rimu, potom se seli u Veronu. Tamo je imao priliku da bude prvi slikar koji je izlagao u Julijinoj kuci. Kriticari su za njega govorili da je naslednik Matisa. Raskosnim koloritom na svojim platnima je ozivljavao egzoticno cvece, stare jedrenjake, aktove, biblijske prizore.

Vozarevic Lazar (1925-1968)

Rodjen u Sremskoj Mitrovici.Akademiju likovnih umetnosti zavrsio je kod profesora Mila Milunovica.Bio je clan grupe Jedanaestorica I Decembarske grupe.

Vukanovic Babeta Beta (1872-1972)

Slikarka koje je pripadala impresionizmu ,kasnija dela su bila realisticka ali je uvek zadrzala impresionisticku paletu.Upisala 1890. godine privatnu slikarsku skolu u Minhenu,gde se upoznaje sa Ristom Vukanovicem.Ubrzo se izmedju njih radja ljubav koja se krunise brakom.Bracni par Vukanovic 1899. dobija dozvolu Ministarstva prosvete da nasledi prvu srpsku slikarsku-crtacku skolu.Za sliku Krsna slava 1900. godine dobija nagradu na Svetskoj izlobi u Parizu.Godine 1904. Beta osniva drustvo srpskih umetnika Lada.Nakon smrti muza osniva Udruzenje likovnih umetnika u Beogradu a 1921. godine postaje nastavnik u umetnickoj skoli.Dobitnica je nagrade za zivotno delo 1971.godine.

Velickovic Vladimir (1935)

Predstavnik nove (moderne) figuracije.Zavrsava Arhitektonski fakultet u Beogradu I nakon toga je bio saradnik u Majstorskoj radionici Krste Hegedusica u Zagrebu.U Pariz se seli 1966. godine gde je godinama bio profesor.Odlikovan je najvisim francuskim priznanjem iz oblasti kulture I umetnosti.Clan Akademije lepih umetnosti I clan SANU.Promovisan za pocasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.Odlikovan francuskim Ordenom viteza legije casti.Bio je I jedan od clanova grupe Mediala.Teme njegovih radova su pacovi koji napadaju ljude,figure u trku I skoku,obezglavljena ili poluraspadnuta tela,odrubljene glave,zlokobni gavrani,pejzazi sa rasplamsalim pozarima,jednom recju apokolipticne vizije.Njegovo slikarstvo proisteklo je iz svesti o coveku,uzroku I zrtvi permanentnog nasilja sto ljudsku moc pretvara u nistavilo.On razotkriva tragiku ljudskog stradanja-individualnu destrukciju koja umnozena I izmanipulisana racijom raste u masovne egzekucije,ratne katasrofe koje prouzrokuju eksploziju besmisla.