Pozivnica

Povodom 110.godišnjice rodjenja Pedje Milosavljevića
DVORSKA GALERIJA organizuje izložbu slika

PEDJA MILOSAVLJEVIĆ,

SNOVI I KRILA SAVREMENE UMETNOSTI

Izložbu otvara g.Nikola Kusovac
u utorak, 15.maja 2018.g. u 19h

Izložba će biti otvorena do 26.maja 2018.

Radno vreme galerije: ponedeljak – petak : 10-21h
subota: 13-21h

Pedja

Bio je diplomata, slikar i književnik, kosmopolita rafiniranog ukusa i jedinstvene slikarske poetike, u neprekidnom promišljanju i traganju za sponama prošlosti i sadašnjosti, vezama čoveka i prirode, radoznao „za ono što se nalazi u samom našem srcu i našoj nedokučivoj svesti i podsvesti.“

Univerzalni jezik umetnosti, kojim je suvereno vladao, prepoznat je skoro na samom početku njegove slikarske karijere, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.
Na Svetskoj izložbi u Parizu 1937. g., na kojoj je i Pablo Pikaso izložio svoju čuvenu „Gerniku“, Pedja je dobio Grand Prix!

Dalji razvoj njegovog stvaralaštva doveo ga je do vrha srpske likovne scene.

Izložbom „Pedja Milosavljević, snovi i krila savremene umetnosti“ Dvorska galerija predstavlja samo deo njegovog izuzetno bogatog slikarskog opusa – ulja na platnu iz zbirki Srpske akademije nauka i umetnosti, Medija centra „Odbrana“Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane RS, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Narodnog muzeja u Kragujevcu i iz privatnih kolekcija, koja su retko izlagana.

Biće to prilika da se sagledaju raznolike teme koje je istraživao i kojima se vraćao, ali i prilika da se čuje i razume jezik njegove umetnosti. A taj jezik, iako „univerzalan i jedinstven,… nije uvek direktan, ni uvek lak.To je jezik duha i senzibilnosti, posvećen pre svega posvećenim, onima koji ga slušaju i koji ga tumače“. Jer „umetnost zahteva recipročnu ljubav, ili bar deo onog napora, one strasti, onog požrtvovanja, one lucidnosti, one širine shvatanja, bar deo onog duha koji je uneo stvaralac“.