Izložba slika – Povodom 110.godišnjice rodjenja Pedje Milosavljevića

Pozivnica

Povodom 110.godišnjice rodjenja Pedje Milosavljevića
DVORSKA GALERIJA organizuje izložbu slika

PEDJA MILOSAVLJEVIĆ,

SNOVI I KRILA SAVREMENE UMETNOSTI

Izložbu otvara g.Nikola Kusovac
u utorak, 15.maja 2018.g. u 19h

Izložba će biti otvorena do 26.maja 2018.

Radno vreme galerije: ponedeljak – petak : 10-21h
subota: 13-21h

Pedja

Bio je diplomata, slikar i književnik, kosmopolita rafiniranog ukusa i jedinstvene slikarske poetike, u neprekidnom promišljanju i traganju za sponama prošlosti i sadašnjosti, vezama čoveka i prirode, radoznao „za ono što se nalazi u samom našem srcu i našoj nedokučivoj svesti i podsvesti.“

Univerzalni jezik umetnosti, kojim je suvereno vladao, prepoznat je skoro na samom početku njegove slikarske karijere, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.
Na Svetskoj izložbi u Parizu 1937. g., na kojoj je i Pablo Pikaso izložio svoju čuvenu „Gerniku“, Pedja je dobio Grand Prix!

Dalji razvoj njegovog stvaralaštva doveo ga je do vrha srpske likovne scene.

Izložbom „Pedja Milosavljević, snovi i krila savremene umetnosti“ Dvorska galerija predstavlja samo deo njegovog izuzetno bogatog slikarskog opusa – ulja na platnu iz zbirki Srpske akademije nauka i umetnosti, Medija centra „Odbrana“Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane RS, Muzeja grada Beograda, Muzeja Jugoslavije, Narodnog muzeja u Kragujevcu i iz privatnih kolekcija, koja su retko izlagana.

Biće to prilika da se sagledaju raznolike teme koje je istraživao i kojima se vraćao, ali i prilika da se čuje i razume jezik njegove umetnosti. A taj jezik, iako „univerzalan i jedinstven,… nije uvek direktan, ni uvek lak.To je jezik duha i senzibilnosti, posvećen pre svega posvećenim, onima koji ga slušaju i koji ga tumače“. Jer „umetnost zahteva recipročnu ljubav, ili bar deo onog napora, one strasti, onog požrtvovanja, one lucidnosti, one širine shvatanja, bar deo onog duha koji je uneo stvaralac“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *